Koppar har många efterfrågade egenskaper

Egyptierna var tidigt ute. Redan för 4 500 år sedan upptäckte man den mycket användbara metallen koppar. Ett material som visade sig kunna öppna oanade möjligheter. Här utvecklades en civilisation där koppar fick en betydelsefull roll då den användes för tillverkning av vapen. Men också till byggnadsverk, bruksföremål och smycken.

Den rödaktiga, metalliska lystern gjorde redan då stort intryck på människorna. I vår tid spelar koppar en om möjligt ännu större roll i samhället. Så till den grad att den räknas till en av världens viktigaste metaller. Koppar är ett segt, smidbart material med god ledningsförmåga (näst efter silver är koppar den bästa ledaren av värme och elektrisk ström).

100 % återvinningsbar

Koppar rostar inte och påverkas inte heller av till exempel syre

Metallen tål både värme och kyla och behåller sina egenskaper från –200°C till +250°C vilket innebär att materialet öppnar möjligheter för en mängd olika typer av installationer. Koppar används också som basmetall i ett stort antal legeringar, till exempel mässing, brons och nysilver.

Den tål ultravioletta strålar, lösningsmedel, fett och oljor och har egenskaper som gör den lämplig att använda som rör för dricksvatten eftersom koppar hämmar bakterietillväxt i dricksvattensystemet. Och kanske det bästa av allt, koppar är 100 % återvinningsbart.

Danubia levererar koppar i halvfabrikat till svensk storindustri så väl som till lokala tillverkningsföretag och små verkstäder. Kundföretagen är verksamma inom byggnads-, elektronik-, elektroteknik- och fordonsindustrin liksom verkstads- och processindustrin.

Koppar förekommer även vid skeppsbyggnad, till avsaltningsanläggningar, offshoreindustrin, vindkraftverk – och även i vår tid till design av bruks- och konstföremål. Bilindustrin är en betydande användare av koppar. I din egen bil förekommer metallen sannolikt i både kylarsystemet och elektroniken.

Vi trodde den listan kunde räcka, men det gör den inte. Koppar används också i datorer, mobiltelefoner, dammsugare, kaffebryggare och ett oräkneligt antal andra applikationer.

När innovation och kreativitet faller på plats får koppar inte sällan en viktig roll.

logo