Stål väcker starka känslor

Stål symboliserar styrka, oövervinnlighet och motståndskraft. Att stålsätta sig, är i folkmun ett vanligt förekommande uttryck för att klara av något obehagligt eller göra allt för att utföra en ”omöjlig uppgift”. Symboliken är slående, då stål är hårt och tåligt.

Rostfritt stål är en legering som till stor del består av järn. Det viktigaste legeringsämnet är kol men vanligt är också kisel, krom och mangan. Halten av legeringsämnen avgör stålets kvalitet och egenskaper. Så kallat kolstål, som är magnetiskt, räknas som ett ”enklare” stål och används ofta till bilkarosser.

Rostfritt stål har många goda sidor. En av dessa är att det kan härdas på ett flertal sätt där mängden legeringsämnen förändrar stålets egenskaper. Och en större andel kol i legeringen gör stålet starkt och hårt. Något du säkert redan känner till, är att metallen kan formas i både kallt och varmt tillstånd.

När stål legeras med andra grundämnen, som till exempel mangan, ökar hållfastheten. Härdning av rostfritt stål är vanligt när man vill öka ytskiktets hårdhet och slitstyrka. Stål delas in i olika kvaliteter. Exempelvis handelsstål (vanligen kolstål) som används för tillverkning av armeringsjärn och stålplåt för fartygsbyggnad och fordonsindustrin.
Ett annat exempel är specialstål. Det används för mer krävande tillämpningar som till exempel kullager och rostfri stålplåt. Exempel på andra huvudgrupper är gjutstål, byggnadsstål och verktygsstål.

logo