Mässing har ibland kallats ”fattigmansguld”. Ofta använt då det förr var vanligt att mässing förgylldes.

Mässing – en metall med ”guldkant”

Mässing har ibland kallats ”fattigmansguld”. Ofta använt då det förr var vanligt att mässing förgylldes. Efter en tids användande kunde förgyllningen släppa och metallen framträdde då i sin ursprungliga färgton. Då uppenbarades den nakna sanningen

vilket gav upphov till uttrycket ”i bara mässingen”. Mässing har många goda egenskaper. Den guldgula färgen gör att metallen uppskattas till prydnadsföremål, inredning som armaturer, beslag, lås, dörrhandtag och en rad olika typer av blåsinstrument.

Ytan kan putsas upp skinande blank vilket har gjort den omåttligt populär för sin lämplighet att användas till synliga detaljer.

Mässing är en icke-magnetisk, rostfri legering av vanligtvis zink och koppar, men genom att tillsätta andra ämnen kan den ges en mångfald olika egenskaper. Mängden zink i legeringen avgör metallens färgnyans. Låg zinkhalt gör den rödaktig och tillsätts en hög zinkhalt tenderar färgen att få en mer gulaktig lyster. Mässing kan du använda för svarvning, varmpressning, djupdragning och stansning. Mässingens låga smältpunkt gör den lätt att återanvända.

logo